Wie was Jan van Roessel?2019-02-12T15:03:26+00:00

Jan van Roessel werd op 7 april 1925 geboren in Tilburg. In 1951 debuteerde hij voor Willem II na te zijn overgekomen van stadsgenoot en rivaal LONGA. De rest is geschiedenis. Jan was als, ouderwetse midvoor, het eindstation van de vijfmans (!) aanval die de doelpunten aaneen regen. Deze voorhoede bestond naast Jan uit Toon Becx, Piet de Jong, Sjel de Bruijckere en Harry Mommers.  Mede door de vele doelpunten van Jan van Roessel werd Willem II in 1952 voor de tweede maal kampioen van Nederland. De kampioenscompetitie met Hermes, Haarlem en Ajax werd met overmacht gewonnen. Alle 6 wedstrijden werden gewonnen. In hetzelfde jaar maakte Jan ook deel uit van het Nederlands elftal dat aantrad op de Olympische Spelen. Jan wist zelfs te scoren tegen Brazilië.

Het spel van Jan was ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Italiaanse clubs stonden in de rij om Jan in te lijven. Jan besloot echter om Willem II, Tilburg en zijn trainer Frantisek Fadrhonc trouw te blijven. Willem II mocht hier heel blij mee zijn. In 1953 en 1954 miste Willem II weliswaar net de kampioenscompetitie. In de reguliere competitie werd Willem II tweemaal tweede achter Sparta en EVV, maar in 1955 was er wederom groot succes te vieren. Willem II werd met overmacht eerste in de Eerste Klasse B. Vervolgens werd aangetreden in de kampioenscompetitie die met Willem II, NAC, PSV en Eindhoven louter aan Brabantse clubs bestond. Willem II wist uiteindelijk het kampioenschap binnen te slepen door in Eindhoven met 2-3 te winnen. 

Toen Jan in 1958 noodgedwongen moest stoppen met voetballen waren zijn cijfers indrukwekkend. In 168 wedstrijden voor Willem II had hij maar liefst 152 keer gescoord. Hij was dan ook symbool geworden van het legendarische elftal dat tweemaal kampioen van Nederland werd. Dat bleek eens te meer bijna 50 jaar later, in 1999, toen hij door Willem II-supporters volkomen terecht werd gekozen tot Willem II-er van de eeuw. Jan kwam tussen 1950 en 1957 ook zes keer (vijf goals) uit voor Oranje. Hij maakte tevens deel uit van het Nederlands Team dat uitkwam op de Olympische Spelen van Helsinki in 1952.

Jan van Roessel bleef Willem II en haar supporters trouw. Zo bleef hij tot aan zijn dood trouw de thuiswedstrijden van Willem II bezoeken. In 2004 nam hij zelfs op uitnodiging van Willem II-supporters plaats in een partybus naar een uitwedstrijd. Jan genoot met volle teugen. De laatste jaren begon Jan te kwakkelen met zijn gezondheid. Dit belette hem niet om aanwezig te zijn in 2009 bij de onthulling van de Jan van Roessel-zaal in het Koning Willem II-stadion. Twee jaar later overleed Jan, op 3 juni 2011, op 86-jarige leeftijd.

De voormalige midvoor van de Tricolores speelde tussen 1951 en 1957 totaal 168 wedstrijden voor de Tricolores, waarin hij 152 doelpunten maakte. Veel Willem II supporters hebben de geboren en getogen Tilburger en Speler van de Eeuw (1900 – 2000) nooit zien spelen en kennen hem alleen van foto’s en hele oude zwart-wit beelden. Toch was hij bij de jongere aanhang bekend, als zij hem samen met zijn vrouw tegen kwamen op weg naar het stadion. Voor iedereen had Jan tijd en aandacht en deze bekendheid werd nog groter tijdens de uitwedstrijd tegen De Graafschap (2-2) op 27 oktober 2004. Op uitnodiging reisde Jan met de supportersbus mee naar Doetinchem en woonde de wedstrijd bij vanuit het uitvak. Zowel op de heen- als terugreis was het opmerkelijk stil in de bus, want iedereen luisterde vol aandacht naar de voetbalverhalen en anekdotes van de robuuste spits uit de roemruchte historie van Willem II. Jan vond het allemaal prachtig en keerde vol trots terug in Tilburg. “Ik vind het een eer dat dé jong spul mij nog kan herinneren.”

Aan het einde van het seizoen 2008 – 2009 was Jan samen met Piet de Jong (topscorer aller tijden met 216 goals) en hun vrouwen als eregast aanwezig op het Slotfeest van de Tricolores. Hij reikte de prijzen uit aan de genomineerden voor de Speler van het Jaar verkiezing: Maikel Aerts (1e)), Frank Demouge (2e) en Arjan Swinkels (3).