Wedstrijdverslag PSV – Willem II2018-12-03T15:39:28+00:00

Willem II verloor vanavond in de Midden-Brabantse derby met 6-1 van koploper PSV. De Tricolores waren met veel zelfvertrouwen afgereisd naar de Lichtstad, waar Fran Sol de wedstrijd prima openende met een schot op de paal. Die opening werd echter al snel teniet gedaan, omdat de thuisploeg ondanks redelijk veldspel van Willem II optimaal rendement haalde uit fouten en miscommunicatie in de Tilburgse defensie. Net de rust viel er wel een doelpunt van Tilburgse makelij, toen Fran Sol na een assist van Diego Palacios een echte spitsengoal maakt en daarmee de 4-1 op het scorebord zette. De gastheren waren niet onder de indruk en legde er in de tweede helft nog twee in het netje achter de matig keepende Timon Wellenreuther. 

De Tricolores hadden over de gehele wedstrijd bij vlagen best aardig combinatievoetbal op de mat en dat resulteerde in de 4e minuut bijna in de openingstreffer. Donis Avdijaj bediende met een steekpass Fran Sol, maar die schoot helaas op de paal achter de kansloze Jeroen Zoet. Daarna ging het snel en wel aan de andere kant van het veld. Daar kon PSV makkelijk vier keer scoren omdat de defensie van Willem II niet goed stond en verkeerde keuzes maakte. Jorrit Hendrix en Steven Bergwijn brachten met afstandsschoten de thuisploeg binnen vijf minuten op 2-0 en bij beide doelpunten zag Wellenreuther er niet goed uit. De Tricolores probeerden zich te herpakken, maar het leverde geen grote kansen op. Aan de andere kant besloot scheidsrechter de bal na raadpleging van de VAR is Zeist de bal op de stip te leggen, nadat Freek Heerkens een overtreding zou hebben begaan op Hirving Lozano. Gaston Pereiro schoot de strafschop onberispelijk binnen, zodat Willem II na 35 minuten spelen tegen een 3-0 achterstand aan keken. In de slotfase kwam daar nog een vierde tegendoelpunt, toen Nick Viergever alert reageerde na een op de lat gaande inzet van Luuk de Jong. Omdat niemand bij Willem II ingreep, kon de centrale verdediger eenvoudig de rebound binnen tikken.

De tweede helft was nauwelijks een minuut onderweg toen Diego Palacios een afgemeten voorzet gaf op Fran Sol. Die liet bij de eerste paal direct zien een echte spits te zijn, want hij schoof beheerst de 1-4 tegen de touwen. Het beetje hoop wat Willem II door deze tegentreffer, was kort daarna alweer snel verdwenen. Jorrit Hendrix tekende met zijn tweede doelpunt van de avond voor de 5-1 en daarmee luidde hij een waslijst aan kansen in voor de landskampioen. Willem II moest achteruit en kwam geen moment meer in de buurt van het Eindhovense doel. In de 71e minuut verzilverde de thuisploeg één van die kansen, toen Steven Bergwijn de 6-1 binnen kopte. Daarna wisten de Tricolores de schade te “beperken” en wist Willem II bijna nog haar tweede doelpunt te scoren. Een voorzet van Aras Özbiliz  kon echter niet worden omgezet in een goal.

Trainer Adrie Koster was na afloop van de wedstrijd: “PSV is een ploeg die met haar kwaliteiten ervoor zorgt, dat de fouten die we vanavond maakten worden afgestraft.” Aanvoerder Freek Heerkens was ook duidelijk in zijn nabeschouwing. “Het is wellicht raar om het zeggen, maar misschien is het goed voor ons geweest om hier met grote cijfers te verliezen. We staan nu weer met beide beentjes op de grond, maar we zullen er over twee weken weer gewoon staan, als we in eigen huis de draad na het interlandweek weer oppakken.” Elmo Lieftink merkte ook op dat de gemaakte fouten veel doelpunten van PSV inluiden. “Op dit niveau wordt dat afgestraft en met dat feit moeten we de komende weken aan de slag. Voor onszelf en voor onze supporters. Die mensen zijn hier vanavond toch weer met 700 man aanwezig en ik had ze graag een ander resultaat gegeven.”

Opstelling  PSV

Jeroen Zoet, Denzel Dumfries, Daniel Schwaab, Nick Viergever (57. Trent Sainsbury), José Angelino, Pablo Rosario, Gaston Pereiro (65. Donyell Malen), Jorrit Hendrix, Steven Bergwijn, Luuk de Jong en Hirving Lozano (78. Bart Ramselaar)

Opstelling  Willem  II

Timon Wellenreuther, Damil Dankerlui, Fernando Lewis, Freek Heerkens, Diego Palacios, Pol Llonch, Atakan Akkaynak (46. Elmo Lieftink), Daniel Crowley (75. Vernon Anita), Aras Özbiliz, Fran Sol en Donis Avdijaj

Statistieken

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Toeschouwers: 33.300
Doelpunten: Hendrix (7), Bergwijn (13), Pereiro (35), Viergever (44), Sol (46), Viergever (49) en Bergwijn (72)
Gele kaarten: Heerkens, Lewis, Palacios en Özbiliz