Wedstrijdverslag Ajax – Willem II2018-11-11T10:32:27+00:00

Willem II heeft vanavond in de hoofdstad met 2-0 verloren van Ajax. Als de Tricolores al een plan van aanpak hadden, functioneerde het geen enkel moment. De gastheren konden binnen 25 minuten de wedstrijd beslissen, omdat het tactisch en achterin slecht stond bij de ploeg van Adrie Koster. Nog voor de thee zette de trainer noodgedwongen één en ander om, zodat de schade na rust beperkt bleef tot de twee tegentreffers uit de eerste helft. Ook het feit dat de Amsterdammers niet volle bak gingen, hielp mee aan deze kleine nederlaag.

David Neres leek na minder dan een halve minuut de thuisploeg al op voorsprong te etten. Na een pijnlijke fout van doelman Timon Wellenreuther, die buiten zijn strafschopgebied de mist in ging, doemde een leeg Willem II doel voor hem op. Fernando Lewis schoot zijn keeper echter op de doellijn te hulp. Het was een bewijs voor het gevaar Neres en ook een teken aan de wand voor Willem II en Wellenreuther. Met het nodige kunst- en vliegwerk werd een Ajax treffer voorkomen. In de elfde minuut was het toch raak. Op aangeven van Neres schoot Kasper Dolberg de bal achter de Duitse Willem II doelman. Enkele minuten later was het de beurt aan Frenkie de Jong om een doelpunt te maken. Wellenreuther voorkwam dat de middenvelder met een stift zijn oude club meer pijn deed.

Het was niet meer dan uitstel van executie. In de 22e minuut maakte de Oranje-international alsnog de 2-0. Neres droeg zijn steentje bij aan de tweede Amsterdamse goal. De Braziliaan liet slim de voorzet van Nicolás Tagliafico lopen, waarna De Jong raak schoot. De 2-0 ruststand was een magere afspiegeling van de ongelijke strijd in de Johan Cruijff Arena. Ajax was heer en meester tegen een nagenoeg kansloos Willem II. De wissel van verdediger Thomas Meissner voor middenvelder Dries Saddiki was veelzeggend.

Het scenario van een Amsterdams doelpuntenfestijn bleef achterwege. Dat was mede te danken aan Ajax, dat de voet van het gaspedaal haalde. Willem II rook soms zelfs aan een treffer. Zo zag Donis Avdijaj een poging stranden in het zijnet. Ajax incasseerde voor de zevende keer op rij geen treffer. Het sporadische Tilburgse gevaar deed ook weinig af aan het superieure optreden van Ajax, dat naarmate de wedstijd vorderde wat trekjes van gemakzucht vertoonde en verzuimde de tweede helft op te luisteren met goals. Onder anderen invaller Klaas Jan Huntelaar en Neres waren dicht bij de 3-0.

Opstelling  Ajax

Andre Onana, Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Nico Tagliafico, Lasse Schöne (67. Donny van de Beek), David Neres, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech (86. Zakaria Labyad), Kasper Dolberg, (54. Klaas Jan Huntelaar) en Dusan Tadic

Opstelling  Willem  II

Timon Wellenreuther, Driess Saddiki (35. Thomas Meissner), Fernando Lewis, Freek Heerkens, Diego Palacios, Pol Llonch, Vurnon Anita, Elmo Lieftink (68. Dimitri Kolovos), Daniel Crowley, Fran Sol en Donis Avdijaj

Statistieken

Scheidsrechter: Allard Lindhout
Toeschouwers: 53.432
Doelpunten: Dolberg (11) en Frenkie de Jong (22)
Gele kaarten: Sol