Voorbeschouwing

Willem II liep afgelopen zondag tegen een enorme deceptie aan, door op Het Kasteel met 1-0 te verliezen van rode lantaarndrager Sparta Rotterdam. Er zat weinig tot geen beleving en strijd in de ploeg, dat ook nog eens met vijf verdedigers de (kunst)wei werd ingestuurd door trainer Erwin van de Looi. Een formatie die het uitvak en de thuisblijvers absoluut niet konden begrijpen en waarderen. Tegen Ajax is dit een logische keuze, maar tegen de nummer laatst waarvan gewonnen moet worden is 5-3-2 een absolute no no. In de tweede helft ging Willem II dan ook 4-4-2 spelen en de twintig laatste minuten werd het zelfs 4-2-4. Dit alles kon echter niet verhinderen dat de Kasteelheren de drie belangrijke punten in eigen huis hielden en de Tricolores over de gehele wedstrijd maar één bal tussen de palen wisten te krijgen. De "eigen" paal en Mattijs Branderhorst voorkwamen gelukkig nog meer Rotterdamse doelpunten en de doelman werd dan ook als enige met een applaus beloond voor zijn optreden. Komende woensdag wacht in Tilburg de Limburgse equipe van VVV Venlo en volgens Erwin van de Looi is het een cruciale wedstrijd. ????? Hoe moeten we de pot tegen de Spartanen dan vooraf en achteraf hebben benaamd? Linksom, rechtsom of gewoon middendoor, er MOET dus gewonnen worden van de ploeg van trainer Maurice Steyn. Het treffen tussen Willem II en het op de wedstrijddag 115 jaar oude VVV Venlo is trouwens een ontmoeting tussen de slechtst presterende thuisploeg (samen met Excelsior) en de ploeg die negende staat en de meeste punten (17 van 29) tot nu toe op vreemde bodem haalde. 

 

VVV Venlo (1903) maakt een voortvarend seizoen door, staat met 29 punten op een keurige negende plek en versloeg afgelopen weekend in eigen huis regerend landskampioen Feyenoord. In Noord-Limburg hebben ze zaak goed op de rails staan, met een plek in de middenmoot als resultaat. Trainer Maurice Steyn verwelkomde in de winterstop Evren Korkmaz (FC Den Bosch, was verhuurd), Romeo Castelen (Zhejiang Yiteng ) en Emil Riis Jakobsen (Derby County) als nieuwe aankopen en zag Tarik Tissoudali (De Graafschap), Mink Peeters (Almere City) en Etienne Amenyido (Borussia Dortmund, was gehuurd) vertrekken uit De Koel. De kracht ligt ondanks het "voordeel" van kunstgras in de thuishaven gek genoeg in de uitwedstrijden, want van de tien optredens op vreemde bodem werd er alleen bij Heracles Almelo (3-0) verloren.

 

Voor Willem II was februari de Maand van de Waarheid en dat is het nog steeds, maar na de nederlaag tegen Sparta Rotterdam is het voor trainer Erwin van de Looi ook de Week van de Waarheid. De achterban is de speelwijze van de oefenmeester beu en wil ander voetbal zien, als de tegenstander en beschikbare spelers dat mogelijk maken. Vijf man in je achterste linie opstellen wordt volledig geaccepteerd en begrepen als je tegen de traditionele Top 3 en AZ speelt, maar tegen clubs als Sparta, Roda JC en FC Groningen is dat (terecht) onacceptabel. De achterban wil verandering in de speelwijze en dan is het voor velen bijzaak of Erwin van de Looi de opstelling bepaalt of een ander. Deze week stond in de krant dat een betrokken en grote sponsor zijn contract niet gaat verlengen vanwege het beleid van de club en in de wandelgangen is al maanden te horen dat dat gevoel bij meerdere grote en kleine sponsoren leeft. Alarmfase 1 (als die al niet was afgekondigd) dus bij de Tricolores, want als de twee grootste inkomstenbronnen (supporters en sponsoren) zich roeren, dan komt er (nog meer) druk op de al maanden fluitende ketel te staan.

 

Bij Willem II zijn Jordens Peters (knie), Etien Velikonja (knie), Elmo Lieftink (hamstring), Gilano Wijnaldum (lies), Asumah Abubakar (niet wedstrijdfit) en Ismail Azzaoui (geschorst) niet beschikbaar. De gasten kunnen geen beroep doen op Danny Post (geschorst) en het meespelen van Tristan Dekker (enkel) en oud Willem II-er Moreno Rutten (knie) is twijfelachtig.

 

Scheidsrechter

Ed Janssen
 

Assistent-scheidsrechters

Jermain Lapar en Patrick Inia
 

Vierde Official

Martin Pérez
 

Vermoedelijke basisopstelling Willem II

FacebookTwitterYouTube
Niets van onze website mag worden overgenomen zonder bronvermelding. Foto's niet zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf.