Voorbeschouwing

Komende zondag staat de laatste speelronde in de Eredivisie op het programma. Willem II ontvangt dan in eigen huis Ajax en beide teams hebben een totaal verschillend uitgangspunt. Voor de Tricolores zit het seizoen er al een paar weken op en wordt er alleen voor de hoogst mogelijk eindklassering gestreden. Voor de gasten is in de inzet een stuk groter, want bij een overwinning in Tilburg (en geen winst van Feyenoord) is de ploeg van trainer Peter Bosz de Landskampioen 2016-2017. Willem II zal met een goed resultaat afscheid willen nemen van dit seizoen en niet als kanonnenvoer willen dienen voor de ploeg uit de Hoofdstad. De heenwedstrijd eindigde in een 1-2 overwinning voor de Tricolores en dat was de eerste keer uitoverwinning op Ajax sinds de invoering van het betaalde voetbal.

Ajax leek afgelopen zondag naast de landstitel te gaan grijpen, omdat de verwachting was dat Feyenoord kampioen zou worden door bij Excelsior te winnen. Niets was echter minder waar, zodat de beslissing zal vallen in de laatste speelronde. Dat heeft de kersverse finalist van de Europa League niet zelf in de hand, want Feyenoord is bij winst in de eigen Kuip op Heracles Almelo alsnog de nieuwe Landskampioen. Bij een gelijkspel (of verlies) van de Rotterdammers en winst van Ajax in Tilburg, gaan de Amsterdammers er met de schaal vandoor. Dus Ajax moet in het Koning Willem II Stadion vol aan de bak en dan nog afhankelijk van de ontwikkeling in de havenstad. Naast de kans op de titel hebben de gasten dit seizoen ook behoorlijk aan de weg getimmerd in de Europa League. Afgelopen donderdag werd het behalen van de finale een feit, door met een 4-1 winst en een 3-1 nederlaag Olympique Lyon uit te schakelen. In de finale wacht in Stockholm de Engelse grootmacht Manchester United en met het winnen van de prijs, zou de landstitel alleen nog maar glans krijgen.

Willem II is zoals gezegd klaar voor dit seizoen, want na het verlies tegen Roda JC en de andere uitslagen uit speelronde 33 is de achterstand op plek negen opgelopen naar zeven punten. Met het oog op de eindklassering moet nog wel even naar beneden gekeken worden, want in theorie kunnen ADO Den Haag, PEC Zwolle en zelfs Roda JC de Tricolores in de eindrangschikking nog passeren. En dat zou weer betekenen dat Willem II volgend seizoen een paar ton aan TV-gelden minder zal ontvangen. Dus voor de Tricolores zaak om ook in deze afsluitende wedstrijd vol de schouders eronder te zetten, zeker ook omdat Excelsior achterhaald moet worden om als elfde te eindigen in de eindrangschikking.

Veertig keer eerder stonden beide teams in de Eredivisie tegenover elkaar en Willem II wist er daarvan zeven te winnen, waarbij de gasten 31 maal met winst uit het Koning Willem II Stadion vertrokken. De laatste Tilburgse overwinning dateert uit het seizoen 2008 – 2009, toen Frank Demouge en Mehmet Akgün met hun doelpunten zorgden voor een 2-1 zege.

Bij Willem II komen Dico Koppers (enkel), Derrick Tshimanga (maag- en darmklachten), Elmo Lieftink (knie), Guus Joppen (kuit) en Bartholomew Ogbeche (kruisband) niet in actie. Dries Wuytens (hamstring) is nog een twijfelgeval en Thom Haye moet oppassen, want bij een gele kaart is hij geschorst voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. De gasten kunnen geen beroep doen op Daley Sinkgraven (enkel).

Scheidsrechter

Serdar Gözübüyük

Assistent-scheidsrechters

Bas van Dongen en Joost van Zuilen

Vierde Official

Edwin van de Graaf

Vermoedelijke opstelling Willem II

FacebookTwitterYouTube
Niets van onze website mag worden overgenomen zonder bronvermelding. Foto's niet zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf.