Standbeeld JvR2019-06-09T17:40:37+00:00

In 2012 kwamen een aantal supporters vanuit de Supportersclub Willem II, Stichting KingZine en Vak E bij elkaar voor een vergadering, waar het initiatief voor het standbeeld werd geboren. Tijdens de Koningsdag van dat jaar werden er allerlei activiteiten georganiseerd en ook de organisatie van de Open Dag zelf was in handen van supporters. Er werd een wedstrijd gespeeld tussen het Belofteteam en Willem II prominenten (waaronder spelers van het Champions League Elftal), gevolgd door de Jan van Roessel Memorial tussen Willem II en Olympiakos Piraeus. Er was ook een veiling met veel Willem II-items en de Koningsdag zelf, waar 10.000 supporters op afkwamen, werd afgesloten met een Hollandse (Feest) Avond. Die dag werd er een totaalbedrag opgehaald van € 19.000,00, waaronder een grote donatie van de Bonheur Horecagroep.

Eerbetoon

Op 3 juni 2011 kwam Jan van Roessel op 86-jarige leeftijd te overlijden en nam onze club met gepaste trots afscheid van een groot voetballer en een nog grotere persoonlijkheid. Het was kort na dit afscheid dat binnen het Supporters Collectief Willem II het initiatief ontstond voor een groots eerbetoon: een standbeeld voor Jan van Roessel. Voetbal is een teamsport. Jan van Roessel was nooit Willem II-er van de Eeuw (1900 – 2000) geworden zonder het gebuffel van Sjel de Bruyckere, de puntgave voorzetten van Piet de Jong en de reddingen van Cees Botermans en Chris Feijt. Het standbeeld wordt dan ook een blijk van waardering aan alle grootheden die ooit in 100 wedstrijden (of meer) het Rood-Wit-Blauw hebben laten stralen: Een monument voor onze rijke clubtraditie, die dit seizoen al 122 jaar aanwezig is. Mevrouw Louisa van Roessel (de weduwe van Jan) gaf op de Koningsdag van 2012 vanaf de middenstip het startschot voor het standbeeld van de mens en voetballer, waarmee zij 65 jaar was getrouwd.

Opnieuw opgepakt

Na de Koningsdag in 2012 kwam het project door allerlei oorzaken in de koelkast te liggen. In de zomer van 2016 pakten een aantal fanatieke supporters de draad weer en gingen verenigd in de Werkgroep Jan van Roessel (Sywert van de Boogaard, Dennis Donders, Max Jolie, Henk van Meel, Mark de Vet en Wim Vos) voortvarend aan de slag. Er werd in het seizoen 2016 – 2017 gespeeld in een shirt, met op de borst het clublogo uit 1952. Van elk verkocht shirt werd € 18.96 gebruikt voor de realisatie van het standbeeld. Toen ging alles in een stroomversnelling, want binnen elke maanden was het nog benodigde geld voor het budget van € 40.000,00 binnen.

Ontwerp en realisatie

Kunstenares Wilma Bevers kreeg in 2016 de opdracht het standbeeld te ontwerpen en te maken. Dit deed zij in veelvuldig overleg met mevrouw van Roessel, die in deze periode nauw betrokken was bij de realisatie van het standbeeld van haar Jan. Naast het beeld werd ook een sokkel gebouwd, waarop vier marmeren platen kwamen. Daarop staan alle namen van spelers, die 100 keer of meer in een officiële wedstrijd het Willem II shirt droegen. Van de huidige selectie staan aanvoerder Jordens Peters (184) en Freek Heerkens (125) op de sokkel, maar ook namen als Louis Schollaert (329), Piet de Jong (363) , John Feskens (483) en Geert de Vlieger (134).