Willem II Stadion2019-02-07T17:49:10+00:00

Koning Willem II Stadion

Het Koning Willem II Stadion is de thuisbasis van de Tricolores. Het stadion biedt plaats aan 14.500 toeschouwers en per 30 januari 2009 is de toevoeging Koning toegevoegd aan de naam van het stadion Dit is een verwijzing naar koning Willem II, die tijdens zijn koningschap vaak in Tilburg verbleef en er op 17 maart 1849 ook overleed. Alle zitplaatsen in het stadion zijn overdekt en verwarmd en het speelveld beschikt over veldverwarming. Het stadion in zijn huidige vorm (met uitzondering van het in 2000 uitgebreide hoofdgebouw) werd officieel geopend op 31 mei 1995 door toenmalig burgemeester Gerrit Brokx.

Koopvaardijstraat (1896-1898)

Bossche Steenweg, nu Bosscheweg (1898-1906)

De Voetbalweg, nu Fatimastraat (1906-1924)

Na telkens kortstondig op verschillende locaties in de stad te hebben gespeeld, betrekt Willem II in 1906 een vaste speelplek. Op grond van de textielfamilie van den Bergh word een speelveld en een clubhuis gerealiseerd. In de volksmond werd de locatie De Voetbalweg (nu de Fatimastraat) genoemd, naar de weg die leid naar het complex. De capaciteit bedraagt dan een paar duizend staplekken. De Tricolores boeken in het seizoen 1915-1916 het eerste grote succes, als de club na een overwinning op Go Ahead Eagles Landskampioen wordt. Bekende namen in die roemruchte periode zijn de Belgische middenvelder Louis Schollaert en aanvaller Tinus van Beurden. Laatstgenoemde was ook de eerste Willem II speler die international werd voor Nederland.

Tilburgsch Sportpark (1924-1948)

Op de plek waar nu het Koning Willem II Stadion staat wordt al sinds 1920 gevoetbald. Het stadion heeft sinds de opening wel twee keer een volledige metamorfose ondergaan. Stichting het Tilburgs Sportpark is de eerste eigenaar van het complex, dat vanaf de start onder meer NOAD en RKTVV als bespelers heeft. NOAD verlaat het terrein echter al na drie seizoenen, waardoor de stichting plotseling zonder zijn belangrijkste speler zit. Het lukt ze om Willem II, dat vanwege de aanleg van het Wilhelminakanaal moet vertrekken van De Voetbalweg te strikken, zodat er vanaf 1924 weer een hoofdbespeler is. Het eerste sportpark heeft voornamelijk houten tribunes en deze zijn in de oorlog vrijwel allemaal gebruikt als stookmateriaal. Ook overige opstallen zijn ook zwaar verwaarloosd. In 1946 verkoopt de Stichting het sportpark aan de Gemeente Tilburg, dat er zoals gebruikelijk in de naoorlogse stadionbouw een multifunctioneel stadion van maakt met een sintelbaan en betonnen tribunes rondom. Bij de volledige heropbouw van het stadion wordt het veld ook enigszins gekanteld. In 1948 is de opening van het vernieuwde stadion dat nu Gemeentelijk Sportpark heet en 20.000 toeschouwers kan bevatten.

Gemeentelijk Sportpark (1948-1995)

Na 1957 krijgt Willem II op deze plek gezelschap van NOAD dat het oude terrein aan de Industriestraat heeft moeten verlaten. NOAD kan echter niet aarden op de nieuwe plek en verlaat in 1971 definitief het betaald voetbal als één van de slachtoffers van de sanering. Veel vernieuwingen ondergaat het stadion door de jaren niet, behoudens het overkappen van de lange zijde tegenover de hoofdtribune eind jaren tachtig. Nadat Willem II in de jaren tachtig sportief en financieel moeilijke tijden kent, gaat het vanaf de jaren negentig weer crescendo. Er komt daardoor ook ruimte om het verouderde stadion te vernieuwen. Dat gebeurt door gaandeweg de oude tribunes geheel te vervangen door nieuwbouw. Ondertussen wordt het stadion gewoon gebruikt, al is lange tijd slechts een deel van de tribunes bruikbaar. Tussen 1992 en 1994 worden drie zijden volledig vernieuwd, waarna als laatste de hoofdtribune aan de beurt is.

Willem II stadion (1995-2009)

Op 31 mei 1995 is eindelijk de opening van het volledig vernieuwde stadion, dat opvalt door de golvende dakconstructie. Verder is het stadion een blauwdruk voor de vele nieuwbouw die in de jaren daarna nog zou volgen. Door de financiële inkomsten uit de Champions League (1999-2000) wordt het hoofdgebouw ingrijpend vernieuwd. Op de eerste etage komt een congrescentrum met meerdere zalen, zestien skyboxen en een restaurant op de tweede etage, nieuwe kantoren voor personeel en staf op de begane grond en de gehele voorgevel komt negen meter naar voren. Hierdoor verdwijnt wel de karakteristieke fontein, die sinds 1995 voor het stadion stond. Sinds augustus 2008 draagt het Supporterscafé onder de hoofdtribune de bijnaam van John Feskens, die met 473 officieel gespeelde wedstrijden recordhouder is bij Willem II en sinds zijn tijd bij KS Broekhoven beter bekend is als D’n Beitel.

Koning Willem II Stadion (2009 – )

D’n Fes is trouwens niet het enige clubicoon met een “eigen” ruimte in het stadion. Naast de nieuwe stadionnaam zijn er op 12 juli 2009 ook zalen vernoemd naar Joris Mathijsen, Co Adriaanse, Jan van Roessel, Bert Schuerman (Koningsclub), Sjel de Bruyckere, Wim Groels, Gerard de Ruiter, Piet de Jong, Sami Hyypia en František Fadrhonc. De persruimte draagt de naam van voormalige stadionspeaker Peter Annee, die sinds 1942 lid is van de Tricolores.