Werkgroep, Samenwerking en Saamhorigheid

De beker was ons helaas niet gegund, maar wat kunnen we trots zijn op hetgeen wat we als relatief kleine groep voor elkaar hebben gebokst. In dit artikel nemen we je graag mee in de voorbereiding op deze bekerfinale. Toen we eind februari wonnen van AZ, gingen de blikken massaal op zondag 5 mei. Het moest en zou onze dag gaan worden, waarover we het nog jaren hebben en later aan onze kleinkinderen vertellen wat voor een super dag dit was.

Werkgroep

Als supporters zijnde werden we eigenlijk voor twee keuzes gesteld: of zelf de organisatie op ons nemen, of de organisatie volledig door de KNVB laten regelen. Natuurlijk kozen we voor het eerste en dus stelden we een Werkgroep samen. Hierin zijn supporters van Supportersclub Willem II, Stichting KingZine, Tilburg Tifosi, ADA, KS ’79, Hoekkie C en overige fanatieke supporters vertegenwoordigd. In een vooroverleg met de supporterscoördinator Willem II, werden onze wensen op papier gezet en werd de Werkgroep gebrieft over de mogelijkheden en regels vanuit de KNVB. Dit overleg vond begin maart plaats en daags erna gingen vertegenwoordigers van de Werkgroep met Willem II en de KNVB aan tafel.

Inzameling

Nadat we onze wensen met de KNVB en Willem II hadden overlegd, kwamen we tot de volgende conclusie: we hadden geld nodig; veel geld. Voor de tifosi actie, voor de programmering op de verschillende fanzones en logistiek rondom onder andere de tifosiactie. We kozen ervoor om iedereen vrijwillig bij te laten dragen en ook verschillende sponsoren haakten aan. Hierdoor hebben we een prachtig bedrag opgehaald. Dit bedrag is volledig naar Willem II gegaan zodat zij de financiën konden regelen en het geld in beheer hadden. Er is nog een mooi bedrag over en dit wordt volledig in sfeer en beleving voor de toekomst gestoken. Zo heeft Tifosi wat financiële middelen om de komende tijd prachtige kunstwerken te maken. Overigens kun je nog steeds vrijblijvend doneren aan Tifosi als je vaker dit soort pronkstukken in het stadion wilt zien.

Overleg

De Werkgroep was de gehele voorbereiding in goed overleg met de club, de KNVB en de lokale driehoek in Rotterdam. Vooral de laatstgenoemde vonden het qua veiligheid spannend. Immers, Ajax kwam naar Rotterdam. Dit zorgde er ook voor dat een convenant met een hoop regels die niet per se bijdragen aan een fijne voetbalbeleving werden opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan drooglegging en andere veiligheidsmaatregelen. Door duidelijke en transparante afspraken met de driehoek daar te maken, heeft de Werkgroep ervoor gezorgd dat er alsnog een pilsje genuttigd kon worden bij de Kuip. Meermaals per week werd door vertegenwoordigers van de Werkgroep overlegd met de verschillende betrokkenen betreft de organisatie. Dit zorgde ervoor dat we als Werkgroep zijnde een hoop voor elkaar hebben gekregen.

Fanzones

Doordat we ervoor kozen om de organisatie volledig op ons te nemen, konden we ook zelf onze fanzones inrichten. We hebben er bij de Kuip voor gekozen om dit met lokale leveranciers te doen. Zo was First Impression verantwoordelijk voor de podia, het licht en geluid. We hebben er ook voor gekozen om Tilburgse DJ’s podium te bieden. Ook werden er in Tilburg drie fanzones opgebouwd. Eentje bij Willem II, eentje op ’t Laar en eentje op het Olympiaplein. De laatste fanzone is in samenwerking met de horeca op het plein geregeld en daar hebben uiteindelijk alle ondernemers aan het plein van geprofiteerd. Het zorgde op alle drie de pleinen voor een fantastische voetbalsfeer.

Tifosi

Over het doek is natuurlijk al genoeg geschreven en de reacties zijn eenduidig: wat een prachtig werk was dit. 3000 m2, 600 liter verf en duizenden manuren. In zeven weken tijd hebben zo’n 50 gasten al hun tijd en energie in dit doek gestoken; zo ook heel veel jongens uit de Werkgroep. Er werd een nieuwe grote loods geregeld, stof, verf en we gingen aan de gang. Mede doordat de Werkgroep met de inzameling al vroeg een mooi bedrag bijeen had, kon Tilburg Tifosi vroeg starten met de voorbereiding en daardoor groter uitpakken dan ooit. Nadat het doek af was, moest het nog volledig worden uitgelegd en dat zou op een buitenlocatie gebeuren. Door het slechte weer is er lastminute een gigantische loods geregeld waar het doek in een vrachtwagen naartoe is gebracht. Hier kon het doek volledig worden uitgelegd, met een drone worden gecontroleerd of het doek helemaal klopte en vervolgens strak worden opgerold en in een oplegger gelegd zodat de jongens van Tifosi hun actie goed konden voorbereiden.

Vervoer

De Werkgroep had ook continu contact met de vervoersmaatschappij. Dat er clusters te laat bij het stadion aankwamen, betreuren wij; maar daar hadden wij helaas geen invloed op. Dit is zo vanuit de driehoek in Rotterdam geregeld.

Dank

Wij kijken ondanks de nederlaag terug op een mooie dag waarin trots overheerst. Trots op de supporters, de saamhorigheid, het gevoel in de stad. We hebben laten zien waarin we als kleine club groot kunnen zijn. Natuurlijk zijn er ook zaken die beter hadden gekund en die gaan wij op korte termijn met de club en knvb evalueren. Wij willen alle supporters, sponsoren en ook de club bedanken voor de prettige samenwerking, donaties en mooie reacties die we hebben gekregen. Het heeft ons gigantisch veel werk, tijd en energie gekost, maar het was het waard.

Voor supporters, door supporters: WIJ ZIJN WILLEM II.

Werkgroep Bekerfinale

2019-05-07T12:57:49+00:00