Ere wie ere toekomt voor de Speler van de Eeuw

Jan van Roessel stond bekend als een robuuste midvoor, met kopballen als kanonskogels. De geboren Tilburger speelde in de jaren vijftig van de vorige eeuw 168 officiële wedstrijden voor de Tricolores en maakten daarin 152 doelpunten. In 1999 verkozen de Willem II supporters hem tot Speler van de Eeuw. Jan beschouwde zijn uitverkiezing destijds als een grote eer en was er trots op, dat heel veel mensen die hem nooit hadden zien spelen op hem gestemd hadden.

Legendarisch is de uitwedstrijd naar De Graafschap in 2004, die Jan als eregast bijwoonde en waarbij de overige 49 passagiers op de heen- en terugreis genoten van de anakdotes uit zijn voetbalcarrière. In alle bescheidenheid vertelde hij destijds verbaasd te zijn “dat al dat jonge spul precies wist wie ik was, maar mij alleen op oude zwart-wit foto’s in voetbaltenue hadden gezien”.

In 2012 namen een aantal supporters, waaronder leden van de Supportersclub het initiatief om een standbeeld te realiseren voor de voormalige aanvaller van Willem II, die op 3 juni 2011 overleed op 86-jarige leeftijd. De Jan van Roessel Memorial was hierin de rode draad en via allerlei inzamelingsacties werd er geld opgehaald door en onder de supporters van Willem II. Een benefietwedstrijd, een CD van de wereldhit (24 rozen) van Jan Vioen, een benefietavond, collectes en tal van andere activiteiten. De Bonheur Horecagroep doneerde een percentage van de horecaomzet op de Koningsdag dat jaar.

Sinds 2012 is de supporters-werkgroep Jan van Roessel (met daarin bestuursleden van de Supportersclub) vijf jaar lang met veel inzet bezig geweest om de realisatie van het standbeeld mogelijk te maken. In 2016 was er ruim € 41.000 opgehaald door de supporters en kon de opdracht officieel worden gegeven aan de Tilburgse kunstenares Wilma Bevers. De weduwe van Jan, Louisa (die morgen de leeftijd van 91 jaar bereikt) is vanaf het begin betrokken geweest bij het standbeeld, want ze weet als geen ander wie Jan was als mens en voetballer.

Kunstenares Wilma Bevers ontwierp en maakte het standbeeld

Nadat Wim Vos, lid van de werkgroep JvR de reden van het beeld en het feit dat de financiële middelen door de supporters zelf bijeen waren gebracht, was het tijd voor de onthulling. Louisa van Roessel was nadat zij de Willem II vlag van het beeld had getrokken zichtbaar geëmotioneerd bij het aanschouwen van haar Jan, met wie zij 66 jaar getrouwd was. “Heel mooi en ik ben blij dat alle aanwezigen die blijdschap met mij vandaag delen.”

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterYouTube
Niets van onze website mag worden overgenomen zonder bronvermelding. Foto's niet zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf.