Wedstrijdverslag Willem II – AZ beker2019-03-01T13:59:20+00:00

Willem II heeft zich vanavond na verlengingen en een strafschoppenserie ten koste van AZ geplaatst voor de bekerfinale. In de eerste helft waren de Alkmaarders de bovenliggende partij over een slordig spelend Willem II. Na de thee tapten de Tricolores uit een ander vaatje en werden de gasten tot aan de 120e minuut onder druk gezet. In de strafschoppenserie ontpopte Timon Wellenreuther zich tot een nieuwe held, door drie van de vijf penalties te stoppen.

AZ was duidelijk met de intenties naar Tilburg gekomen, om niet voor de derde keer dit seizoen het onderspit te deleven. De gasten namen in de 23e minuut een terechte voorsprong, omdat Willem II op het middenveld te veel ruimte weg gaf. Calvin Stengs was de man die de Alkmaarders daardoor op het goede spoor zette. De aanvaller draaide om zijn as en liet vanaf twintig meter Timon Wellenreuther kansloos: 0-1. Voor AZ, dat dit bekerseizoen nog geen treffer had geïncasseerd, was de klus daarmee echter nog niet geklaard. Lang leek er weinig reden tot zorg voor de ploeg van trainer John van den Brom. Zonder de zieke Marios Vrousai slaagde Willem II er voor rust niet echt in om de Alkmaarse defensie in verlegenheid te brengen.

Na de thee was er een ander Willem II binnen de lijnen te zien, dat direct AZ onder druk zette en niet meer los liet. In de 64e minuut viel dan ook de terechte gelijkmaker, toen Alexander Isak na. een passje van invaller Vangelis Pavlidis in scoringspositie werd gezet. De huurling van Dortmund bleef rustig en schuif de 1-1 onder Marco Bizot door. Willem II putte moed uit de gelijkmaker, waar AZ steeds verder wegzakte. De Tricolores maakten de meeste aanspraak op een tweede treffer. Er werd echter geen verschil gemaakt in de reguliere speeltijd noch in de verlenging. De spaarzame kansen waren niet besteed aan Pavlidis en AZ-invaller Bjørn Johnsen, waar Kristofer Kristinsson namens Willem II de paal raakte en Renato Tapia in de blessuretijd net een teen tekort kwam voor de 2-1.

Een strafschoppenserie, genomen volgens het ABBA-systeem, moest de beslissing brengen. Een reeks waarin Wellenreuther zich ontpopte tot de held van Willem II. De goalie stopte de pogingen van Teun Koopmeiners, Guus Til én Ricardo van Rhijn. Bij de inzet van Johnsen bood de paal uitkomst voor de Duitse keeper. Daardoor was Willem II na twee keer dit seizoen in de Eredivisie ook in de KNVB bekerstrijd te sterk voor de Alkmaarse formatie. Op 5 mei wacht Willem II als “thuisploeg” in de Rotterdamse Kuip de huidige nummer twee in de competitie Ajax, dat in de andere halve finale Feyenoord met 0-3 versloeg.

Voor foto’s van de festiviteiten op het veld en in de kleedkamer klik hier.

Opstelling  Willem  II

Timon Wellenreuther, Freek Heerkens, Thomas Meißner, Jordens Peters, Diego Palacios (109. Kristófer Kristinsson), Daniel Crowley, Pol Llonch, Damil Dankerlui, Alexander Isak en Aras Özbiliz (46. Vangelis Vadlidis)

Opstelling  AZ

Marco Bizot, Ricardo van Rhijn, Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan, Fredrik Midtsjo, Guus Til, Adam Maher, Calvin Stengs (87. Björn Johnsen), Mats Seuntjens (102. Owen Wijndal) en Oussama Idrissi

Statistieken

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Toeschouwers: 13.317
Doelpunten: Stengs (23) en Isak (64)
Gele kaarten: Seuntjens en Idrissi

Strafschoppenserie
Teun Koopmeiners Gestopt
Freek Heerkens 1-0
Daniel Crowley Gestopt
Guus Til Gestopt
Ricardo van Rhijn Gestopt
Thomas Meißner Naast
Alexander Isak 2-0
Oussama Idrissi 2-1
Björn Johnsen Paal