Wedstrijdverslag Willem II – Ajax (bekerfinale)2019-05-06T21:02:47+00:00

Willem II speelde vanavond in de Rotterdamse Kuip de Bekerfinale tegen Ajax. De Tricolores, ondersteund door ruim 18.000 meegereisde supporters speelde een goed eerste halfuur. Door twee naïeve verdedigingsmomenten sloegen de “gasten” voor rust binnen een minuut twee keer toe. Vanaf het beginsignaal voor de tweede helft gooide Willem II direct alles in de strijd, waarbij er een grote kans werd gecreëerd door Alexander Isak. Daarna namen de Amsterdammers de controle en initiatief in de wedstrijd weer over en liepen zij verder uit naar een eindstand van 0-4.

Het was Ajax dat de eerste grote kans in de finale kreeg. Frenkie de Jong onderschepte en gaf de bal leep mee aan Donny van de Beek, die vond op zijn beurt Klaas-Jan Huntelaar voor het doel. De spits van Ajax tikte de bal echter voorlangs. Na dat moment kwam Willem II wat meer aan bod, maar Matthijs de Ligt blokte een schot van Alexander Isak en Fernando Lewis vond geen teamgenoot met een gevaarlijke voorzet. Ajax pakte op haar en zonder gevaarlijk te worden het initiatief weer terug en vijf minuten voor rust sloeg de club genadeloos toe. De organisatie van Willem II stond even verkeerd door naïef te verdedigen en de Amsterdammers waren tot tweemaal toe onverbiddelijk. Eerst kopte Daley Blind de bal slim binnen na een voorzet van Dusan Tadic en enkele minuten later was Huntelaar trefzeker na een pass van Hakim Ziyech.

Door de ruststand van 0-2 leek de spanning in de bekerfinale nog voor rust weggenomen door Ajax, maar Willem II deed er vanaf het begin van de tweede helft alles aan om snel weer in de wedstrijd te komen. Kort na rust werd een schot van Vangelis Pavlidis geblokt en na de corner die volgde schoot Isak in kansrijke positie over. Het bleken echter korte oplevingen in een tweede helft die vooral gedomineerd werd door Ajax. Om toch nog iets te forceren bracht Willem II trainer Koster na een uur alsnog Daniel Crowley en ook Marios Vrousai kwam in het veld. Bij Ajax had op dat moment Ziyech al plaatsgemaakt voor David Neres. Eerstgenoemde had toen al een grote kans om zeep geholpen, toen hij eerder bij de bal was dan de uitgekomen Timon Wellenreuther, maar dat moment werd niet afgestraft.

Door de marge van twee bleef Willem II een beetje geloof houden in een resultaat, maar Ajax boorde dat geloof twintig minuten voor tijd de grond in. Huntelaar werd vrijgespeeld door Donnie van de Beek en de 35-jarige spits maakte zijn tweede goal van deze finale. Voor Erik ten Hag het signaal om Tadic naar de kant te halen. De belangrijke speler van Ajax krijgt daarmee rust, want de koploper van de Eredivisie staat immers woensdag alweer tegenover Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League. Ook met Zakaria Labyad voor Tadic bleef Ajax sterker dan Willem II. Dat uitte zich een kwartier voor tijd in de 0-4. Mazraoui behield het overzicht en speelde af op Kristensen, die de bal in één keer in de linkerhoek plaatste. Een kwartier later volgde het eindsignaal en was de conclusie dat Willem II een halfuur bij vlagen aardig balde, maar door naïviteit achter kwam en een tegenstander trof die momenteel in een Europese topvorm verkeerd. En daar is het voor een club als Willem II moeilijk tegenop voetballen.

Opstelling  Willem  II

Timon Wellenreuther, Fernando Lewis, Thomas Meißner, Jordens Peters (62. Daniel Crowley), Freek Heerkens, Damil Dankerlui (62. Marios Vrousai), Renato Tapia, Pol Llonch, Diego Palacios, Alexander Isak en Vangelis Pavlidis

Opstelling  Ajax

André Onana, Rasmus Kristensen, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Nicolás Tagliafico, Noussair Mazraoui, Donnie van de Beek, Frenkie de Jong (79. Lasse Schöne), Hakim Ziyech (58. David Neres), Klaas-Jan Huntelaar en Dušan Tadiç (73. Zakaria Labyad)

Statistieken

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Toeschouwers: 51.298
Doelpunten: Blind (38), Hunterlaar (39 en 67) en Kristinsen (76)
Gele kaarten: Llonch

Klik hier voor meer foto’s van de reis naar Rotterdam en de Fanzone bij De Kuip.