Willem II tijdens de Eerste Wereldoorlog

Bij Uitgeverij Just Publishers is half november het boek: Kampioenen 14-18 – Voetbal in neutraal Nederland verschenen, dat is geschreven door Anton Slotboom, Roger Rossmeisl, Herman Starink en Menno Pot. Voor alle fans van Willem II, Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles, Ajax én alle andere sportliefhebbers met historische belangstelling voor voetbal.

Nederland bleef neutraal tussen 1914 en 1918, maar de “Grote Oorlog” was op talloze manieren voelbaar in de Nederlandse samenleving. De maatschappij veranderde bliksemsnel. Het Nederlandse voetbal weerspiegelde de oorlog in het klein. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging het Landskampioenschap naar vier clubs die nog altijd actief zijn in het betaald voetbal: de Nederlandse Traditionsvereine Sparta Rotterdam (1915), Willem II (1916), Go Ahead Eagles (1917) en Ajax (1918). In het boek staan daarom deze vier clubs centraal. Ze symboliseren samen de ontwikkeling die het Nederlandse voetbal begin van de vorige eeuw doormaakte. Van de mobilisatie van het leger tot de “staat van beleg” in het zuiden van het land. Van Belgische oorlogsvluchtelingen tot geïnterneerde militairen van de oorlogvoerende landen. Het voetbal kreeg ermee te maken: er werd een noodcompetitie ingesteld omdat clubs spelers moesten afstaan aan het leger en dus geen representatieve elftallen konden opstellen.

Het voetbal maakte juist tijdens de Eerste Wereldoorlog grote verandering door. Voetbal was vóór de oorlog nog een elitesport die alleen deftige landskampioenen uit de grote steden van West-Nederland voortbracht, maar ontwikkelde zich tijdens de Eerste Wereldoorlog tot volkssport: de eerste gelijkenis met het voetbal van nu. Het deftige Sparta bouwde het eerste moderne clubstadion. Willem II haalde de landstitel voor het eerst naar het zuiden. Go Ahead Eagles was de eerste arbeidersclub die de landstitel greep, met een geïnterneerde Engelsman als sterspeler. Een andere Engelse oorlogsvluchteling, Jack Reynolds, maakte van Ajax een topclub, terwijl een gevluchte Belg het clublied componeerde.

De clubspecialisten Roger Rossmeisl (Willem II), Anton Slotboom (Sparta Rotterdam), Herman Starink (Go Ahead Eagles) en Menno Pot (Ajax) reconstrueren het verhaal van de “Oorlogslandstitel” die hun club veroverde en schetsen zo een beeld van een Nederlandse volkssport in ontwikkeling, in de schaduw van de “Grote Oorlog”.

Het boek á € 20,00 is vanaf heden te koop in de webshop en Fanshop van Willem II.

2018-11-28T10:07:44+00:00