1985 – 19962018-09-05T14:02:43+00:00

Vanaf de financiële sanering in de begin jaren tachtig gaat het goed met Willem II. Een gezonde basis voor het spelen van betaald voetbal in Tilburg is gelegd. Een onderdeel van het nieuwe beleid is de versterking van de jeugdopleiding en een nieuwe opzet van de amateurafdeling. Er komt een nieuw clubhuis, waar de supporters onderdak vinden en waar verenigingsactiviteiten worden georganiseerd. In 1986 treedt Frans van Dommelen aan als bedrijfsleider. Op 31 mei 1987 moet Willem II het in de Eerste Divisie in de laatste competitiewedstrijd thuis opnemen tegen Cambuur Leeuwarden. Inzet is de tweede plaats in de eindstand. Die geeft namelijk recht op rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. Voor 12.500 toeschouwers in het Gemeentelijk Sportpark speelt Willem II na een 0-2 achterstand met 3-3 gelijk tegen de Friezen, wordt daardoor tweede achter kampioen FC Volendam en promoveert naar de Eredivisie.

De tocht van stadion naar stadhuis levert weer het bekende beeld op van tienduizenden hossende feestvierders. De club doet niet alleen via prestaties, maar ook publieksvriendelijk gedrag van zich spreken. Zozeer zelfs, dat Willem II wordt uitgeroepen tot “Club van het jaar 1987” en “Club van het jaar 1990.” De grote man achter dit succes is trainer-coach Piet de Visser, die van Willem II weer een echt bolwerk wil maken. Daarom is er veel aandacht voor een goede jeugdopleiding en het aantrekken van jonge, talentvolle spelers. Het lot van clubs als de onze is helaas dat die talenten snel ten prooi vallen aan kapitaalkrachtiger clubs. Zo is Willem II de ideale springplank voor onder andere Marc Overmars (Ajax), Jaap Stam (PSV) en Louis Laros (Vitesse).

In januari 1993 gaat de beuk in een deel van het oude stadion. De slopershamer slaat de staantribunes aan diggelen. De beoogde renovatie van de hoofdtribune blijkt vooralsnog te duur. Maar wanneer de gemeenteraad besluit tot een tegemoetkoming van 4 miljoen gulden, gaat ook de oude hoofdtribune tegen de vlakte. Op 31 mei 1995 bereikt Willem II opnieuw een mijlpaal. Die dag wordt het geheel vernieuwde stadion aan de Goirleseweg dat plaats biedt aan 14.700 toeschouwers, door burgemeester Brokx officieel geopend. De vereniging is financieel gezond, heeft een modern stadion en beschikt over een professionele organisatie. Met trots viert Willem II dan ook haar honderdjarig bestaan in augustus 1996. De viering is een aaneenschakeling van hoogtepunten, zoals de aanbieding van de in ere herstelde clubvlag, het fraaie jubileumboek, het door Willem II gewonnen jubileumtoernooi, een druk bezochte receptie en een grandioos verenigingsfeest. Een cadeau van de spelersgroep in de vorm van het bereiken van Europees voetbal blijft achterwege. Deels door blessureleed, deels door het afschaffen van het transfersysteem, waarvan Willem II het slachtoffer wordt. Toppers als Jean-Paul van Gastel, Jaap Stam en Joonas Kolkka zijn voor de club niet te behouden.

Tekst: Willem II